Boravak u sauni sa sobom nosi i neka pravila kojih bi, zarad Vašeg boljeg užitka, trebalo da se pridržavate.

Takođe su tu i informacije opšteg tipa koje će Vam olakšati boravak, poput temperature u kabinama, razlike između “suvih” i “vlažnih” sauna, koliko bi vremena trebalo provesti u njima,…

Samo nekoliko minuta u sauni dovoljno je da Vam se poboljša cirkulacija, ubrza metabolizam i regeneriše koža.

Pre nego što odete u saunu ovih 5 stvari bi trebali da znate:

1.Vrste sauna

Postoje “suve” (finska, ruska i infracrvena) i “vlažna” sauna (parno, tursko kupatilo – hamam). 

Za koju ćete se odlučiti zavisi isključivo od onoga što vama prija.

Finska sauna – Temperatura u njoj je od 70 do 100C, sa vlažnoću vazduha koja iznosi od 10 do 15 % i zato je zovu suva sauna”. Greje se uz pomoć električnih peći na kojima se nalazi vulkansko kamenje, koje se poliva malom količinom vode (2 dcl) kako bi se dobilo više pare, čime se dodatno pospešuje znojenje i izbacivanje toksina iz organizma.

Ruska sauna – Takođe spada u suvi tip” i slična je finskoj. Temperatura varira od 90 do 110 C, sa niskom vlažnošću koja iznosti 5 do 15%.

Infracrvena sauna – Mnogi ljudi se opredeljuju za infracrvenu saunu, jer nije toliko jaka” poput finske i ruske, a efekti su podjednako dobri. Temperatura dostiže od 50 do 60 C, dok se zagrevanje prostora i tela postiže zahvaljujući infracrvenim zracima.

Parno (tursko kupatilo – hamam) spada u saune sa veoma visokom vlažnošću vazduha – do 100%. Što se temperature tiče, ona ide od 40 do 50 C. Uživanju u parnom kupatilu, doprinosi i enterijer. Parna kupatila su izrađena od mozaika, klupe su zaobljene i prijatne temperature za sedenje i ležanje, a unutra se najčešće nalazi česma ili crevo za prskanje hladnom vodom. Naročito se preporučuju kod problema disajnih puteva, kašlja, promuklosti i bolnih zglobova. Mnogi prilikom boravka u parnim kupatilima koriste i so za piling kože.

Steam bath

2. Pred ulazak u saunu

Ne koristite saunu ako uzimate lekove koji ometaju sposobnost vašeg tela da reguliše temperaturu ili lekove koji vas čine pospanim.

Ukoliko ste trudni proverite sa svojim doktorom da li smete da koristite saunu i na koji način.

Ono što mnoge ljude buni, jeste da li se u saunu ide pre ili posle bazena. Zapravo jedino pravilo tog tipa, jeste da u saunu ulazite čisti, istuširani i obavezno suve kože. 

Vi možete prvo da idete u bazen, ali je neophodno da se posle dobro osušite, pre nego što uđete u saunu, kako bi efekat znojenja počeo ranije i bio jači.

Popijte najmanje jednu punu čašu vode pre i posle korišćenja saune, kako biste izbegli dehidraciju.

3. U samoj sauni

U saunu ne bi trebalo da se ulazi u papučama, ali iz higijenskih razloga je to, naravno, dozvoljeno. 

Ulazak u odeći, tj. kupaćem je oduvek bio tema rasprave. Zapravo je mnogo zdravije da ne budete u kupaćem kostimu, s obzirom na to da nije baš dobro da se znojite u veštačkim materijalima. U spa centru ćete dobiti Vaš, veliki, pamučni peškir u koji možete da se umotate ili čak bade mantil. Možete da uzmete i dva peškira, pa u jednom da budete umotani, a na drugom da ležite. Ipak, ukoliko se ne osećate prijatno toliko izloženi, nošenje kupaćeg kostima je svakako opcija. 

Važno je i samo prilagođavanje na temperaturu. Preporučuje se da najmanje dva minuta sedite na nižim klupama, gde je i temperatura niža, a posle da se prebacite, ukoliko to želite, na više klupe. 

Znamo da je moderno doba, ali ipak u saunu ne bi trebalo da unosite mobilne telefone, pametne satove, muzičke uređaje i tome slično, kao ni nakit i novine. Možda Vam to i ne bi palo na pamet, ali novine zagrevanjem mogu da otpuštaju olovo, što je veoma opasno po naš organizam, dok bi svi uređaji, usled visoke temperature mogli ili da vas opeku ili da se pokvare.

Ukupno vreme provedeno u sauni ne bi trebalo da bude duže od 10 do 15 minuta.

4. Nakon korišćenja saune

Nakon korišćenja saune, obavezno napravite pauzu. Rashladite se pod tušem, ili u buretu hladne vode a potom možete i u bazenu, barem isto toliko dugo. Kada završite sa rashlađivanjem, obucite bade mantil i mirujte nekoliko minuta, a nakon toga, možete ponoviti postupak.

Pojedini korisnici spa centra vole da kombinuju masažu i saunu. Ako ste rešili da idete na masažu, preporučuje se da sauna ide pre nje, ali i nakon masaže možete kratko koristiti infracrvenu saunu, s obzirom na to da je dosta blaža u odnosu na ostale.

5. Broj odlazaka potreban za vidljive efekte

Kad god da odete u saunu, nema sumnje da će vam taj dan reklaksacija biti zagarantovana. Osećaćete se odmornije, opuštenije i rasterećenije, a koža glatka i osvežena. 

Međutim, da biste imali dugoročne efekte, preporuka je da saunu posećujete barem dva puta nedeljno.